Mansnätverk

Jag frågade en man som är aktiv i en mansgrupp, hur han ser på näthatet mot offentliga kvinnor. Han svarade att i ett samhälle av utanförskap så blir det så här. När kvinnor tar mark.

Jag funderar: När kvinnorna ”tar mark” känner sig de tidigare normativa männen utanför. Jag blir lite provocerad av ”offermentaliteten” för dessa STACKARS män, som inte hänger med i utvecklingen.

På samma sätt som kvinnor mår dåligt av att förpassas till en definition av att var söta, små, leende, omhändertagande madonnor, så förstår jag mycket väl om män mår dåligt av grottbjörnsdefinitionen där deras värde går ut på att vara muskulärt stark med ständig erektion!

Skillnaden är att kvinnor aktivt, högljutt, organiserat, påläst, forskande, analyserande i massor av år stött och blött den begränsande definitionen av kvinnlighet som lett till att vi sakta men säkert tar bort massa korkade förlegade normer och myter som begränsar oss.

Problemet med männen är inte att ”kvinnor tar mark” utan att vissa av männen förblir tysta, utåtagerande, inte ser sin egen roll i samhället och samhällets utveckling, inte läser på, inte forskar inåt, inte förstår att män som grupp ses som ett kollektiv och (tyvärr) måste ta ansvar för varandras uppförande, så att de själva kan definiera den normativa manligheten som de så småningom kan vara stolta över.

Det finns nut heads i alla läger, män och kvinnor, det finns psykopater i alla läger, män och kvinnor, det finns elaka i alla läger, män och kvinnor , MEN majoriteten är tack och lov fina människor. Så det är dags att DE skapar normerna! Och det är i pressande situationer och konflikter, i aggression som de begränsande könsrollerna vi konkar runt på poppar upp – som i näthatet.

Let the work begin!

 

One thought on “Mansnätverk

  1. Detta är en så viktig fråga. I hela mitt vuxna liv har den engagerat mig. Du uttrycker dig på ett sätt så alla, oavsett, borde begripa. Kan din text få synas på fler platser?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>