Det välvilliga motståndet

Jag lärde mig ett nytt ord idag: det välvilliga motståndet.

Definitionen är som jag förstår det, människor som vill väl, men attackerar och dömer. Egentligen är de väldigt snäva själva, slår in öppna dörrar och är allt annat än konstruktiva i sina inlägg, men uttrycker en självuppfattning av öppenhet som vi andra ännu inte uppnått…. ;-)

Jag tror att de vill väl, på riktigt, men det bli felriktat så att de bli energitjuvar istället för att skapa positiva förutsättningar för att hitta lösningar.

Världen är komplex. Ibland måste vi generalisera för att ha en utgångspunkt, och med alla tänkande människor, förväntar jag mig att de förstår att det är just en generalisering och INTE hugget i sten något som gäller varje individ.

Vi måste försöka luska i varför världen ibland är knepig, vi måste se att olika reaktionsmönster beror på olika underliggande strukturer i samhället… jag har skrivit exempel på sådant de senaste inläggen här på bloggen. Och som alltid i en komplex värld, finns det inte EN (1) enkel lösning utan vi måste ta tag i det från många olika håll parallellt.

Jag har massa intressant folk runt mig som uttrycker andra åsikter än mig och jag älskar dem! Och förargligt nog kan jag känna mig nästan lite tjurig när de kläcker ur sig något som inte “passar in” i vad jag tänkt, för att ett dygn senare när jag sovit på saken, erkänna och acceptera att det var rätt klyftigt! Och då känner jag mig oändligt glad och är lycklig över att jag blivit lite klokare och fått en ny instinkt!

Sedan finns det de som bara uttrycker andra infallsvinklar men som inte ger något nytt, ingen ny idée, ingen ny kraft, som bara ger illa till mods, och där man känner att man slår huvudet i väggen!

Och som jag också skrivit om här tidigare: Jag har bestämt mig för att testa tesen att lägga fokus på sådana om drar åt samma håll (även om det inte alltid sker genom att vi stryker varandra medhårs ;-) ibland som sagt ovan tar ett dygn innan jag går med på att fortsätta att dra!), för att vi då kommer att lyckas dra rätt långt, istället för att lägga tid och energi åt någon som bara får oss att vilja sätta oss ner och känna oss tömda på kraft.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>