Värmekompost

Med i köpet när vi köpte vårt hus ingick en värmekompost. Att kunna återvinna och göra egen fin matjord till trädgården är ju fantastiskt! Vi har köpt kompostnät till växter och gräs, hushållsavfall går som sagt till värmekomposten och inte långt hemifrån finns en återvinningsstation för papper, glas, plåt osv. Smidigt och det är bara att börja sortera!

Eller ja, under de varma sommardagarna luktar det ju halvbra i den lilla sorteringshinken under diskhon. För att inte tala om själva värmekoposten som står bredvid entrén… förmultningsprocesser i all ära men jag ska nog försöka flytta värmekomposten någon annan stans.

Vänliga människor guidar oss i hus och trädgårdsägarkonsten. Som Svens dagisfröken som påpekade att man bör hoppa över köttprodukter i värmekomposten för att undvika likmaskar – Åh vad äckligt!!! Men nu är de döda och ska aldrig mer lockas dit!

Och så får man inte slänga bananskal i den heller. För det första så förmultnar de så långsamt att de inte hinner bli jord i samma takt som resten, och för det andra – hör här! – är skalen så förgiftade att det skulle förstöra jorden på grund av all besprutning de varit utsatta för!

Då kan man ju bara fantisera om hur jordarna mår i de länder där bananerna odlas, för att inte tala om människorna som arbetar på odlingarna. Enligt forskningen är kaffe och bananer de grödor vars bekämpningsmedel är mest skadliga för befolkningen i området där de odlas. Kan vi en gång för alla bestämma oss för att i möjligaste mån köpa ekologiska bananer och kaffe (och övriga produkter också för den delen) och om det inte finns i butiken så ber vi någon som arbetar där ta in ekologiskt istället. Om platsbrist åberopas (ja det har faktiskt hänt!!!) är det ju bättre att den produkt de väljer då är ekologisk och inget annat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>