Internationella dagen för äldre

En sak som jag saknar med att ha flyttat ut från stan är de äldre. Vårt första boende inne i stan råkade nämligen vara på en seniorvåning, dvs en våning som egentligen var anpassad för 55+. Alla utom oss hade passerat 80-strecket, äldst är Astrid 94 år, en humoristisk dam med pliriga ögon. Vi sprang i strumplästen mellan lägenheterna, hjälptes ömsesidigt åt genom att sätta upp lampor, svara i telefon när någon inte hörde vad personen i andra änden sa, lånade frysen när det svämmade över hemma, fick barnvakt när lille Sven vaknade precis när jag försökte klippa Peder och det låg hår i hela badrummet osv.

Det var verkligen en fantastisk tid. Vi hade gemensamma fikan som vi turades om att hålla i, och en gång sedan vi flyttade ut hit till huset har den underbara diakonen i kyrkan, Gunilla, lånat minibuss och kört ut hela gänget hit! Det var roligt. Jag hoppas att det blir av snart igen. Men det är förstås inte samma sak som att ha möjligheten att plinga på grannens dörr när som helst när det är några minuter över.

Dessutom förlorade vi förra året alla återstående gamlingar i familjen, så nu är våra föräldrar äldst. Det kändes alldeles förtidigt. Det är en fantastisk generation och farfar och mormor, och Peders mormor, de som lämnade oss senast, var väldigt speciella människor. Kanske för att de var ”våra” men jag är övertygad om att de betydde mycket för sin omgivning också.

Generationsmöten löser mycket press och stress, konflikter och överhuvudtaget uppförande. Jag vill ha fler äldre i min omgivning! Får kanske gå ut på upptäcktsfärd i kvarteren!

Vecka 18

Barnet:
Öronen sticker ut från huvudet. Ögonen vetter nu mer framåt och ögonbryn och ögonfransar har bildats. Näthinnan reagerar på ljus. Bebisen känner sig fram och klappar med händerna. Tungan har redan fått smaklökar och fostret kan reagera på fostervattnets smakStorlek: 255 g och 18 cm lång.

Mamman:
Har du av och till stickande smärtor i sidan av magen? Detta är ett tecken på att dina ledband och ligament sträcks för att bredda födselkanalen. Du kan nu också lättare få förstoppning då tarmarna blir mindre effektiva på grund av hormoner och har mindre plats att arbeta på. Dessutom kan järntabletter förstärka problemet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>