Heliga Birgitta

Under förra graviditeten bodde jag, då Birgittadagen inföll, i kloster. Ett Birgitta kloster. Det var en fantastisk höst på många sätt. Rom förstås! Att komma upp ur Tunnelbanan och gå mot kontoret, FAOs gigantiska huvudkontor, kändes som att stiga rakt in i ett vykort bland kolonner och historiska verk. Från restaurangen på översta våningen i det stora kontorskomplexet såg man över hela staden, över Colosseum och St. Peterskyrkan.FN är en erfarenhet i sig. Italien och Rom. Maten, språket och kulturen. Och så det faktum att jag bodde i kloster. Det var ett litet kloster i utkanten av staden. Högt beläget med utsikt över olivlundarna. Med egen odlade grönsaker, och ägg från de egna hönsen. Jag, 8 nunnor och en gammal dam. Ibland kom det nattgäster och höll mig sällskap i matsalen.

Övertygelsen, viljan att viga sitt liv åt det man tror på, stillheten och skönheten, gav en ro jag önskar fler skulle få uppleva. När människor frågar mig om hur jag upplever skillnaden mellan mina graviditeter, blir klosterlivet tydligt. Att under de mest ”trötta” månaderna få bo i kloster med nunnor och blir eld och lågor över den begynnande graviditeten och lägger sin själ i att jag ska må bra, äta ordentligt och vila – ja det händer nog inte under så många graviditeter. Aldrig har jag haft så mycket tid för att rå om mig själv och blivit ompysslad.

Jämför det med att jobba heltid, ha en två och ett halvt-åring, gammalt, stort hus, trädgård och alla engagemang och aktiviteter man lyckas ta på sig då man bor mer permanent på en plats.

Mitt intresse för Heliga Birgitta växte förstås. Jag läste böcker och slogs av hur väl hennes liv, gärning och tankar passade och inspirerade i det arbete jag genomförde om genusmedvetenheten i uppbyggandet efter kriget i Irak. (ja, på den tiden trodde man ju fortfarande att man redan nått uppbyggnadsfasen efter kriget. Tyvärr har det inte kommit mycket längre sedan dess.)

Jag upplever det viktigt att ta reda på hur jag som person bäst ska använda mitt liv. Och kanske ibland behöva fatta beslut som inte känns det de mest bekväma. Från mitt fönster på klostret vaknade jag till tonerna av mässandet i kapellet och Birgittas bön följer mig genom livet:

Herre, visa mig din väg, och gör mig villig att gå den.

Vecka 19
Barnet:
Nu bildas ett talglager på kroppen som skyddar barnet där det flyter runt i fostervattnet. Det fastnar i lanugohåret och i hudveck. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.
Barnets hud blir tjockare och är inte längre genomskinlig. Fingeravtrycken ristas. Bebisen reagerar på ljud och gapar tydligt. Anlagen till mjölktänderna är färdiga och bakom dem bildas redan anlagen till vuxentänderna.
Storlek: cirka 300 g och cirka 20 cm lång.

Mamman:
Typiska havandeskapstecken är små, tunna blodutgjutningar i ansiktet, på skuldrorna och armarna. Vissa får också väldigt röda handflator. Ungefär nu brukar man ha vant sig vid graviditeten och sluppit illamående etc, men en graviditet är unik – liksom du – och alla upplever graviditet olika. Inget är rätt eller fel. En del upplever ryggont och
foglossning. Kanske drömmer du mer livligt nu för tiden? Det är också vanligt att man blir mer emotionell ungefär nu vilket kan få oväntade känslor att komma upp till ytan. Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>