Globala veckan när jag nu är i min vecka 27

Något som är positivt med de här utnämningarna av FNs internationella dagar och liknande som nu till exempel Globala veckan, är att det väcker tankar och diskussioner, anledningar att ta upp frågor vid middagsbjudningar som kanske annars inte förekommer i alla kretsar.

Rubriken för årets globala vecka är som jag tidigare nämnt: Sida vid Sida, och man fokuserar på att minska fattigdomen genom olika åtgärder och jag skulle vilja betona att vi kan minska fattigdomen genom att vi alla, som individer, gör ett aktivt val – varje dag – i hur vi väljer att leva våra liv för en hållbar utveckling för allas bästa.

Under min förra graviditet bodde jag ironiskt nog i kloster – ett Birgitta kloster. (Jag hade blivit gravid innan jag kom dit men var ovetandes om detta.)

Birgitta var rik vilket möjliggjorde hennes framtåg – trots att hon var kvinna. (1303-1373 och tack och lov har det hänt en del sedan dess) Hon hade fått utbildning vilket var ovanligt för en svensk kvinna under hennes tid. Birgitta växte upp i en välbärgad familj. Hon hade kunnat blunda för att alla inte hade det så bra som hon.

Vi i Sverige tillhör den grupp på 20% av jordens befolkning som är rika. Vi har tack vare våra ekonomiska tillgångar (tyvärr) ingångar i beslutsfattande och vi har valmöjligheter som påverkar jordens utveckling. I vårt dagliga liv röstar vi dagligen vare sig vi låtsas om det eller inte, för eller emot, en positiv hållbar utveckling, vi bekräftar eller förkastar alla människors lika värde. För antingen tycker vi att det är viktigt att alla människor mår bra – även de som tillverkar våra välfärdsprodukter – eller så tycker vi det inte.

Tiden i klostret var fascinerande på många sätt och gav mig oerhört mycket. Och om Birgitta finns mycket att säga. Hon födde 8 barn och när hennes make dog körde hon igång, och även om hon varit aktiv redan innan så var det då allt tog fart med allvar. Hon satte både påven och kungar på plats, la sig i politiken på nationellt och internationellt.

Och som många gånger förr och senare när kvinnor höjt rösten kommer fascinerande förklaringar till varför hon ställde krav på förändring.

Ett exempel är att hon som änka hade en otillfredsställd sexualitet som gjorde henne halvtokig…?! En annan att hon är beskäftig med en stark böjelse för att ”blanda sig i andras förhållande”: påflugen, hänsynslös – kort sagt vulgär och primitiv.

Om det är definitionen på kampen för rättvisa så önskar jag av hela mitt hjärta att den globala veckan och allt annat engagemang som organisationer, kyrkor och individer bedriver ska uppfattas som påfluget, vulgärt och primitivt.

Det är inte alltid lätt att ta ställning. Det är inte alltid som rätt väg är den lättaste vägen. Birgitta visste det. Vi vet det och hon bad: Herre visa mig din väg – och gör mig villig att gå den.

Vecka 27
Barnet:
Bebisen har fortfarande ganska gott om plats för att röra sig fritt. Balansorganet i innerörat är nu utvecklat så att fostret själv kan välja ställning och hålla sig kvar i den. Det är inte helt mörkt i livmodern, barnet kan därför skilja mellan starkt solljus och nattmörker. Storlek: cirka 33 cm lång och väger cirka 800 g.


Mamman:
Det kan komma så kallad råmjölk från dina bröst, speciellt vid sexuell upphetsning och när du ser någon annan amma sitt barn. Detta är ett tecken på att hormonsystemet i kroppen fungerar som det ska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>